Een bezonningsonderzoek, ook wel zonnestudie of bezonningsstudie genoemd, is een helder rapport waarin de zoninval en schaduwvorming worden gevisualiseerd bij (ver)bouwplannen die nog niet zijn uitgevoerd. Door middel van animaties, afbeeldingen, tabellen, figuren en tekst wordt een helder beeld van de situatie geschetst.
U ontvangt een heldere rapportage in pdf formaat met daarin
de verwerking van de aangeleverde gegevens
de opbouw van het 3D-model van de oude en de nieuwe situatie
de borging van het 3D-model met de werkelijke situatie (zie voorbeeld hieronder)
heldere afbeeldingen van de schaduwinval per datum en tijdstip
Daarnaast ontvangt u per datum een animatie van het schaduwverloop van zonsopgang tot zonsondergang, met de oude en de nieuwe situatie naast elkaar. Zo kunt u precies zien hoe laat en hoeveel verschil er optreedt. Hieronder een voorbeeld. TIP: als u de animatie op pauzestand zet kunt u, door de cursor heen en weer te bewegen, in uw eigen tempo de animatie afspelen.
Wat kost een bezonningsonderzoek?
De kosten van een bezonningsonderzoek worden o.a. bepaald door de complexiteit van de situatie, het aantal situaties en het aantal data dat moet worden gevisualiseerd. Een standaard bezonningsonderzoek voor 2 situaties (oud en nieuw) voor 2 data (bv 21 maart en 21 juni) leveren we al vanaf €350 incl BTW.
Als u het aanvraagformulier invult en uw documentatie meestuurt, ontvangt u binnen 1 werkdag een vrijblijvende offerte.
Een particuliere woningeigenaar wenste zonnepanelen op zijn perceel te plaatsen. Door de vele bomen op zijn perceel kregen ze, bij verplichte plaatsing binnen het bouwvlak volgens het bestemmingsplan, veel schaduw. De eigenaar wilde daarom een vergunning om zijn zonnepanelen buiten het bouwvlak te kunnen plaatsen. WIj voorzagen een uitgerbreid rapport met een zonnestudie, op basis waarvan uiteindelijk de vergunning is verleend.
Op uitnodiging van een advocatenkantoor aanwezig als getuige deskundige bij een zitting bij de Raad van State. De zaak was aangespannen namens een groep particuliere woningeigenaren tegen de Gemeente Amsterdam. De groep maakte bezwaar tegen het wijzigen van het bestemmingsplan, waardoor enkele buren nu een opbouw op hun huis mochten bouwen. De vrees was dat hierdoor minder zonlicht op gevels en tuinen van de woningen van de groep zou vallen.