Zon in de tuin berekenen

Home » FAQ » Zon in de tuin berekenen

Hoe draait de zon

De zon komt op in het oosten, draait in de middag naar het zuiden en gaat onder in het westen. Hoe hoog de zon staat, verschilt per maand en heeft invloed op de totale schaduwval. Bij een hoogstaande zon (in de zomer) zal de schaduw van een object door de zon korter zijn. Door een laagstaande zon (in de winter) is de lengte van de schaduw juist langer. In de zomerperiode heeft u dus meer zon in uw tuin dan in de winterperiode. 

Als u wilt weten hoe de zoninval en schaduw zich bewegen in uw tuin, dan is een zonnestudie een handige oplossing.

Zonnestudie of schaduwsimulatie

In een zonnestudie of schaduwsimulatie simuleren wij met geavanceerde software de zon- en schaduwval in uw huis of tuin. In de software modelleren wij alle elementen die u mee wilt nemen in de studie (het pand, maar ook de buurpanden en objecten als schutting, schuur, boom etc). We visualiseren in een animatie voor elke gewenste datum de schaduwval van alle objecten die zijn meegenomen in de studie. Met deze animatie kunt u in uw eigen tempo het schaduwverloop bekijken: van zonsopgang tot zonsondergang.

Bezonningsstudie rapport

We presenteren de zonnestudies  in een overzichtelijk rapport met heldere afbeeldingen uit de animaties en een tekstuele toelichting. Het rapport is zo opgesteld dat ook derden zoals gemeente, advocaat of rechter het kunnen lezen, controleren en beoordelen.