Selecteer een pagina

Bezonningsdiagram

Alles wat je moet weten over een bezonningsdiagram

Een bezonningsdiagram is een essentieel instrument bij het ontwerpen en beoordelen van bouwprojecten. Het geeft inzicht in de zonneschaduw die een gebouw of obstakel kan veroorzaken en helpt om te bepalen hoeveel zonlicht een locatie gedurende verschillende momenten van de dag en seizoenen ontvangt. Dit is belangrijk voor architecten, projectontwikkelaars, gemeenten en omwonenden die rekening willen houden met de hoeveelheid zonlicht en schaduw in een gebied.

bezonningsdiagram

Wat is een bezonningsdiagram?

Een bezonningsdiagram is een visuele weergave van de positie van de zon ten opzichte van een object of gebied gedurende verschillende tijden van de dag en in diverse seizoenen. Het diagram maakt het mogelijk om te zien wanneer en waar schaduw valt, wat cruciale informatie biedt voor het plannen van bouwprojecten en het optimaliseren van daglichttoetreding

Wat is het verschil tussen een bezonningsdiagram en een bezonningsstudie?

Een bezonningsdiagram heeft de vorm van een afbeelding of animatie. Een bezonningsstudie is de verzamelnaam voor de afbeelding(en), de broninformatie en wijze waarop afbeelding is gemaakt en heeft de vorm van een rapportage.

Waarom is een bezonningsdiagram belangrijk?

Een bezonningsdiagram speelt een belangrijke rol in het bouwproces, vooral bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Gemeenten kunnen vragen om een bezonningsonderzoek of -diagram om te bepalen of een nieuw bouwwerk voldoet aan de eisen rondom zonlicht en schaduw. Daarnaast is het een nuttig hulpmiddel voor architecten en ontwikkelaars die duurzame en leefbare gebouwen willen creëren die optimaal gebruik maken van natuurlijk licht.

Toepassingen van een bezonningsdiagram

1. Vergunningsaanvragen: gemeenten vragen bij bouwprojecten vaak om een bezonningsdiagram om te beoordelen of het project voldoet aan de normen voor daglichttoetreding en schaduwvorming.

  1. Ontwerpen van gebouwen: architecten gebruiken bezonningsdiagrammen om gebouwen zo te ontwerpen dat er voldoende zonlicht binnenkomt, wat bijdraagt aan de energie-efficiëntie en het comfort van de gebruikers.

    3. Burenrecht en bezwaarprocedures: bezonningsdiagrammen kunnen een cruciale rol spelen bij juridische geschillen tussen buren. Als een nieuw gebouw te veel schaduw veroorzaakt, kan een bezonningsdiagram aantonen hoe de situatie verandert en als basis dienen voor bezwaar of juridische stappen.


    4. Contra expertise: als er twijfel is aan de juistheid van een reeds uitgevoerd bezonningdiagram kan een onafhankelijk uitgevoerd bezonningsdiagram ter vergelijking worden gebruikt om de werkwijze en resultaten te controleren.
     

Hoe maak je een bezonningsdiagram?

Een bezonningsdiagram kan worden opgesteld met behulp van gespecialiseerde software die 3D-modellen en data over de zonstand combineert. Eerst moet van de situatie een 3D computermodel worden gemaakt. Daarnaast moeten de locatie en de oriëntatie worden ingevoerd.  Vervolgens kies je een zichtperspectief in het model alsmede een datum en een tijdstip. De software berekent vervolgens hoe de zon en schaduw invalt en maakt hiervan een afbeelding. Van de afbeeldingen kan een animatie worden gerenderd van hoe de schaduw verschuift gedurende bv. een dag, maand of jaar.

Voordelen van een bezonningsdiagram

  • Inzicht in bezonning: een bezonningsdiagram geeft een helder beeld van de zonnestand en de schaduwpatronen, waardoor zowel uzelf als de buren van tevoren weten welk schaduwverloop kan worden verwacht.
  • Juridische ondersteuning: een bezonningsdiagram kan objectief inzicht geven in de zon- en schaduwsituatie waardoor gemeenten, advocaten of rechters goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen bij juridische procedures of bezwaarprocedures rondom bouwprojecten.

 

bezonningsdiagram
omgevingsrecht

Bezonningsdiagram en Wetgeving

Onder de Omgevingswet, die sinds 2024 van kracht is, zijn er geen specifieke landelijke richtlijnen voor bezonning, maar lokale overheden kunnen wel hun eigen eisen stellen. Daarom is het belangrijk om vooraf een bezonningsdiagram te laten maken, zodat je kunt aantonen dat je bouwproject aan de eisen voldoet en de impact op de omgeving minimaal is.

Conclusie

Een bezonningsdiagram is een waardevol instrument bij het plannen en realiseren van bouwprojecten. Het biedt inzicht in zon- en schaduwpatronen en ondersteunt zowel architecten als ontwikkelaars bij het ontwerpen van duurzame en leefbare gebouwen. Daarnaast speelt het een cruciale rol bij vergunningsaanvragen en juridische geschillen. Of je nu een architect, projectontwikkelaar, of bezorgde buurtbewoner bent, een bezonningsdiagram kan het verschil maken in jouw project of bezwaarprocedure.

Wilt u meer weten over bezonningsdiagrammen of heeft u een bezonningsonderzoek nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u hier zeker mee helpen.

Een vrijblijvende offerte voor een bezonningonderzoek

Contact met Zonnestudie.nl

Zonnestudie.nl

Postbus 37194
1030 AD Amsterdam

BEZOEKADRES:
A’dam Toren
Overhoeksplein 1
1031 KS Amsterdam

+31 6 588 63 083

info@zonnestudie.nl